Japansk brandudsalg af amerikansk gæld

Japan kan være på vej til at sælge amerikansk gæld for op til 400 milliarder dollars, hvilket vil skade statsobligations-markedet og ramme den amerikanske økonomi hårdt

Af : Emma Poilievre  lørdag den 3. august 2024

Japansk brandudsalg af amerikanske statsobligationer (Illustration stjernen.news)

Japansk brandudsalg af amerikanske statsobligationer (Illustration stjernen.news)

USA's største eksportvare er gæld i form af statsobligationer. Det financierer hele den amerikanske økonomi og dermed også militæret. Når den amerikanske regering har brug for penge starter den »seddelpressen« ved at udstede nye statsobligationer som andre lande og investorer køber. USA er Danmarks største debitor og skylder Danmark 307 milliarder dollars, på en andenplads kommer Tyskland som skylder Danmark 161 milliarder dollars.

Den konservative tænketank The Heritage Foundation skriver:

For at tiltrække købere til statsobligations vil den Amerikanske regeringen muligvis være nødt til at tilbyde højere renter, hvilket betyder renteudgifterne stiger yderligere.

De enorme offentlige udgifter i USA har resulteret i årlige underskud på mange trillioner dollars, hvilket har presset renterne op og skabt usikkerhed i statsobligations-markederne. Nu ser vi, at Japan overvejer at sælge amerikansk gæld for 400 milliarder dollars. Dette kan få alvorlige konsekvenser for den amerikanske økonomi.

Dette er en måde at låne penge på, og det er en af grundene til, at USA har en så stor gæld. Hvis andre lande begynder at sælge deres amerikanske statsobligationer, vil det betyde, at USA skal betale højere renter for at tiltrække købere. Dette vil gøre det dyrere for USA at betale sin gæld og kan føre til en økonomisk krise.

Årsagen til Japans behov for at sælge disse aktiver er den statsejede pernsionsfond, som forvalter pensionsmidler for næsten alle japanske arbejdstagere. Den japanske regering ønsker at stabilisere den faldende værdi af yen ved at omdirigere midler til japanske aktiver.

Japan har mere end 1,5 billioner (1.500 milliarder) dollars i denne fond, heraf 400 milliarder er i amerikanske statsobligationer. At konvertere store summer fra dollar til yen vil betyde en stor mængde statsobligations på markedet, cirka 20% af den amerikanske regerings årlige udstedelse af nye statsobligationer.

En så stor stigning i udbuddet af statsobligations vil sætte yderligere pres på nuværende rentersatser, der allerede ligger omkring 5%. Øgede renter betyder, at det bliver dyrere for den amerikanske regering at betale af på sin enorme gæld på 35 billioner dollars.

For at sætte det i perspektiv: Det amerikanske finansministerium har netop betalt 140 milliarder dollars i renter på sin gæld, hvilket er mere end tre fjerdedele af de samlede personlige indkomstskat, der blev indsamlet i juni – kun for at kunne betale renter.

Hvis Japan begynder at sælger ud af sin amerikanske gæld, vil det gøre det vanskeligere for den amerikanske regering at finde købere til nye obligationer og finansiere sit store budgetunderskud. En stigning i udbuddet kan føre til et krav om højere renter, hvilket driver renteomkostningerne endnu højere.

Andre lande, som Rusland, har allerede solgt deres Amerikanske statsobligations. Kina, den næststørste holder, har også reduceret sine beholdninger med en tredjedel over de sidste fem år. Hvis Japan følger trop, vil det sende signaler om en betydelig økonomisk usikkerhed for USA.

Tilliden til den amerikanske skattepolitik er faldende, og dollarens værdi er faldet med en femtedel på blot 3½ år. Dette har også ramt obligationsejere globalt.

Nogle japanske banker, inklusive Norinchukin, har allerede reduceret deres statsobligation-beholdninger med 63 milliarder dollars. Japan Post Bank, som har en stor mængde amerikanske obligationer, kan også snart begynde at sælge sine aktiver.

Det stopper ikke her. Da den Japanske statsejede pensionsfond påvirker alle pensionsfonde i Japan, kan yderligere 800 milliarder dollars i amerikanske aktiver være på vej ud af landet.

▲ Nyere
▼ Ældre