Protesterne i Serbien handler om noget andet end litiumminer
På forunderlig vis er det nu pro-EU oppositionen, der er imod EU's litiumminedrift i Serbien, og den normalt pro-russiske, EU-skeptiske regering, der er for EU-samarbejde. Demonstranter der er mod minedrift ønsker et statskup, ikke naturbeskyttelse — siger den serbiske vicepremierminister
Oprindeligt rapporteret af det pro-EU medie BNE Intellinews og det russiske medie Sputnik:
Der er landsdækkende protester i gang i Serbien efter regeringens beslutning om at genoplive Rio Tintos kontroversielle litiummineprojekt i Jadar-floddalen.
Demonstrationerne, som har fejet gennem snesevis af byer i løbet af de sidste to uger, kulminerede i en massiv protest i Beograd om aftenen den 10. august. Titusinder af demonstranter samledes i hovedstaden og råbte »Der bliver ingen minedrift« og »Forræderi, forræderi«, før de forsøgte at blokere to jernbanestationer.
Begivenhederne i Beograd fulgte i kølvandet på 14 dages demonstrationer i mindre byer over hele Serbien. Den 8. august samledes ca. 2.200 mennesker i byen Gornji Milanovac.
Demonstranterne kræver et permanent forbud mod litium- og borminedrift på grund af bekymring over den potentielle trussel mod lokale jord- og vandressourcer, som kan bringe sundhed og levebrød i de nærliggende samfund i fare.
Kritikerne hævder, at regeringen prioriterer udenlandske interesser og virksomhedsinteresser frem for sin egen befolknings velfærd, og at der ikke er udsigt til konkrete fordele for landet.
Dana Popovic, en pensioneret professor fra Det Økonomiske Fakultet, siger til BNE Intellinews, at det ud fra et økonomisk synspunkt er uklart, om projektet kan lade sig gøre, da prisen på litium er faldet med 80 % i løbet af de sidste to år, og det skønnes, at den vil fortsætte med at falde indtil 2030.
Den offentlige utilfredshed er blevet næret af en opfattelse af, at regeringen har vildledt borgerne ved først at genoplive projektet efter det nationale og lokale valg i december, på trods af tidligere forsikringer om, at det ikke var på dagsordenen.
»Lithium-protesterne handler ikke så meget om miljøet. Deres mål er at vælte regeringen. Ingen ønsker, at Serbien skal udvikle sig, og ingen i Vesten ønsker et uafhængigt og stærkt Serbien,« sagde vicepremierminister Aleksandar Vulin til Sputnik.
»Rusland kan selvfølgelig hjælpe Serbien, ligesom Serbien kan hjælpe Rusland. Glem ikke, at den første 'farve-revolution' måske fandt sted den 5. oktober 2000 i Serbien, da den lovlige regering blev væltet. 'Farve-revolutioner' har ét scenarie: Der er altid nogle valg, som angiveligt er 'fabrikerede', som nu med [Venezuelas præsident Nicolas] Maduro, og det er mærkeligt, at valgmaterialet altid bliver ødelagt efter disse beskyldninger,« sagde vicepremierminister Aleksandar Vulin.
Den serbiske præsident Aleksandar Vucic sagde i en tale til borgerne den 11. august, at protesterne mod planerne om at udvinde litium i Serbien blev drevet frem af visse kræfter i Vesten og af den serbiskfødte mediemagnat Dragan Solak, som ejer et medieholdingselskab i Holland, kabeloperatører og medier på Vestbalkan.
Vucic sagde tidligere, at han havde modtaget officielle oplysninger fra Rusland om, at der var ved at blive forberedt et statskup i hans land. Den serbiske præsident tilføjede, at »dem, der drømmer om at gøre noget«, ikke ville være i stand til at gøre det, og at borgerne ikke skulle bekymre sig.