Hvordan slipper jeg af med min elbil? Spørger tyske bilejere sig selv

Mens elbilsalget boomer i Danmark, stiller mange tyske bilejere sig selv spørgsmålet »Hvordan slipper jeg af med min elbil?«. Mange tyske bilforhandlere kender nemlig til det såkaldte elbil-dilemma, da efterspørgslen på elektriske køretøjer er faldet dramatisk. De tager ikke længere imod brugte elbiler. Hvad gør bilproducenterne ved situationen?

Af : Lise Godballe  torsdag den 1. august 2024

En forhandler med mange nye Teslaer (Billedecitat youtube)

En forhandler med mange nye Teslaer (Billedecitat youtube)

Det tyske medie STERN rapporterer:

Salget af elbiler stagnerer

Det er ikke en hemmelighed, at salget af elbiler står næsten stille i tyskland, hvilket fører til store tab ved salg af disse køretøjer. En undersøgelse fra magasinet »kfz-betrieb« viser, at 68,7% af bilforhandlerne ikke tager imod brugte batteri-elektriske køretøjer (BEV'er). For 51,1% vedkommende er det næsten umuligt at sælge disse biler.

Dette vil føre til, at sælgerne må tilbyde store rabatter for at komme af med bilerne; typisk omkring 27% mindre end den oprindelige salgspris. Det er tydeligt, at denne forretningsmodel ikke kan holde i længden. En yderligere opdeling af undersøgelsen viser, at 80,2% af forhandlerne rapporterer røde tal ved salg af brugte BEV'er, og hele 61,1% nævner, at de »taber store penge«.

Ifølge det tyske analysefirma automobiltreuhand (DAT), giver det ikke mening for forhandlerne at have brugte BEV'er på hylderne, da en god bil kun er værdifuld, hvis den kan sælges med fortjeneste. Interessen for elbiler falder dog, med undtagelse af nye BEV'er, der kun er et år gamle. Dette er dårlige nyheder for ejere af leasingbiler, som ofte er ældre end to til tre år.

Teknologiens hurtige udvikling

Ifølge Philipp Seidel, en bilkonsulent hos Arthur D. Little, er det ikke overraskende, at ældre elbiler fra de første generationer lider under hurtige teknologiske udvikling. Markedet har ændret sig, hvilket kan ses ved, at elbiler som Tesla tidligere havde en høj værdi, men nu er der overkapacitet, og værdien falder.

I det lange løb vil priserne på bilens kernekomponenter, især batterierne, sandsynligvis falde. Dette ændrer dog ikke på den nuværende situation. Ejere af brugte elbiler kan have svært ved at sælge dem til forhandlere. Dette er også en udfordring for bilproducenterne, jo flere biler, der holdes af ejerne, betyder færre nye solgte biler.

Producenternes forskellige tiltag

Bilproducenterne reagerer forskelligt på denne udfordrende situation. For eksempel støtter BMW sine forhandlere med initiativer fokuseret på brugtbilsalg af BEV'er. Audi tilbyder også træningsmuligheder for at hjælpe forhandlerne med at navigere i det nuværende marked.

På den anden side er nogle virksomheder, som Mercedes, selvsikre i deres produkters kvalitet og tilbyder længere garantier. Volkswagen har også indset problemerne og planlægger at holde på deres elbiler i længere tid for at tilbyde attraktive leasingmuligheder for kunderne.

Philipp Seidel er overbevist om, at brugte elbiler ikke vil ende som »elektronisk affald«. Selvom de første generationer elbiler kan have en kortere livscyklus end traditionelle forbrændingsmotorer, betyder det ikke, at der er et problem for elektro-mobilitet som helhed. Det vil dog kræve tilpasninger fra forhandlerne for at klare de nye udfordringer i markedet.

▲ Nyere
▼ Ældre