Anmeldelse: Er Stabilt Demokrati en danskproduceret hybrid familiebil på fire hjul?
Hvorfor ikke anmelde et politisk parti som man ville anmelde en ny bil på markedet? Den udfordring har vi givet os selv her på stjernen.news. Vi sparker lidt til dækkene og tager en prøvetur i model »Stabilt Demokrati« fra fabrikanten af samme navn
Flere danskere har i tidernes løb forsøgt at starte en egentlig uafhængig bilproduktion op i Danmark. Bilbasen har en lille oversigt over dem her, dog med undtagelse af elbilen Hope Whisper, som Klovn-makkerparret Casper Christensen og Frank Hvam har lavet en ganske vellykket komedie om med titlen Dan Dream, den Danske Drøm.
Hver gang har forsøgene fejlet, mest fordi det kræver et allerede etableret produktionsapparat, massere af markedsføring, statsstøtte og godkendelse, hvilket ikke er ulig vilkårene for et nyt og uafhængigt politisk parti som Stabilt Demokrati.
Hvad siger Stabilt Demokrati selv om model Stabilt Demokrati?
Stabilt Demokrati påstår de er et borgerparti der vil fred, et parti der består af borgere og er til for borgerne skyld. De vil arbejde for »ægte demokrati« og lover at de »ikke vil rage til sig«.
Partiets ideologiske fundament er baseret på »De 5 principper«: Politikerne skal holde hvad de lover; nej til krigsstøtte, ja til fred; rent drikkevand; sund kost samt billig energi til alle borgere.
Initiativtageren er forfatter og foredragsholder Jørn »Jønke« Nielsen, som også kommer med omfattende politisk ledelseserfaring fra foreningen Hells Angels. Jørn har hidtil finansieret partiets aktiviteter af egen lomme, indtil det for nyligt blev vedtaget at opkræve et medlemsgebyr på kr. 300 om året. Partiet tæller i dag knapt hundrede betalende medlemmer.
Partiets kandidater, udover Jørn selv, består af René Borg, psykoterapeut og tidligere politibetjent, Carsten Wärme, renovationsarbejder, Christina Søemod, socialpædagog, Emilie Bendixen, salgsassistent og Carlos Brobjerg, kok, Martin Fahmy tolk, Emilie Bendixen, salgsassistent, Bjarne Monsrud, letbanefører, Cecilia Bondo, tatovør, Tobias Ammitzbøll, handicapmedhjælper og Suss B. Nielsen, sygeplejerske.
Testen af Stabilt Demokrati
Stabilt Demokrati havde valgt at sende to repræsentanter, Jørn og Steffen, med til selve testen. Repræsentanterne var beredvilligt klar til at besvare tekniske spørgsmål, som undertegnede måtte have.
Jørn og Steffen startede med at forklare at der nok ville gå et års tid før modellen var i produktion og ude hos forhandlerne. Hvad undertegnede derimod fik lov til at teste var en prototype meget tæt på den endelige version.
»Vi bygger bilen mens vi kører, og den har hele fire hjul, så den står stabilt på vejen« sagde Jørn og Steffen samstemmende, med et lille nik til den trehjulede og folkekære elbil Ellert og alle de politiske partier der tidligere har forsøgt sig.
Jørn og Steffen erklærede at »Stabilt Demokrati hverken er røde eller blå, men ordentlige mennesker som vil gøre en forskel og fremtidssikre Danmark, for alle borgere og ikke mindst i tilfælde af kriser.« Med ordentlighed mener de, at politikerne ikke lyver, ikke beriger sig selv og holder hvad de lover. Jørn nævner den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter, som han mener var den sidste ordentlige statsminister der satte Danmarks interesser før egne og partiets.
Karrosseri og styling
Det selvbærende karrosseri i Stabilt Demokrati er bygget på løfterne om »ægte demokrati« - et stabilt demokrati, og at de »ikke kommer for at rage til sig«, »holde hvad de lover« og »eventuelle lig i lasten skal op på dækket«.
Med »ægte demokrati« skal forstås et demokrati hvor borgerne frit kan skabe en folkestemning som medierne sørger for at politikere følger. I modsætning til i dag, hvor medierne bestemmer folkestemningen i tæt samarbejde med politikerne.
Jørn uddyber: »Det vi ser i dag, ikke bare i Danmark, er to fløje der konstant bekriger hinanden, så foregår der lidt miskmask inde på midten, hovedsageligt for at pacificere yderfløjene, hvilket lykkes, men der kommer ikke noget af det. Den ene side, eller en svag midterregering får magten, den anden side eller resten af partierne bruger så al deres tid på at få indflydelse gennem forlig og på at vælte den siddende regering. Det giver kortvarige men ikke holdbare løsninger, som er præget af ideologi, karrierefremme og partipolitiske agendaer, frem for det borgerne reelt set ønsker sig og har brug for. Efter fire eller otte år kommer så de nye til og forsøger at lave om på alt, og hanekampen fortsætter uden hensyntagen til landet som et hele. Stabilt Demokrati vil have alle til at samarbejde om at skabe et bedre Danmark og så er det ligegyldigt hvem der sidder på taburetterne og i ministerbilerne.«
Situationen som Jørn henviser til er den som vores læsere er velkendt med: Den ene fløj vil det samme som den anden fløj, bare på en andeledes måde – den anden fløj vil noget helt andet end den første fløj, bare på samme måde. Bare med mange flere ord.
Læs også Har du frit valg ved frie valg?
»Ikke at rage til sig«, betyder at man vil gøre modsat af hvad der er tradition for. Politik er i dag en erhvervskarriere, ligesom at være mellemleder i en stor virksomhed med en HR-afdeling. Man sætter sine personlige ambitioner om magt og penge først, ellers følger man bare de uskrevne spilleregler så man ikke bliver fyret og ikke længere kan betale sine afdrag.
»Vi bliver aldrig karrierepolitikere, for os er det Danmark det handler om,« forklarer Steffen der arbejder som afdelingsleder i et mellemstort dansk transportfirma. »Hvis ikke man er ildsjæl og forstår at det ikke handler om en selv, så skal man vælge et andet parti. Hvis du ser på vores vedtægter og principprogram, så er de markant anderledes end andre partiers.«
»Ikke har nogen lig i lasten«, vil sige man ikke har en fortid som karrierepolitiker, men også at man ikke har noget skjult snavs på sig. Lig i lasten misbruges ofte af politiske modstandere til at afpresse, eller skaffe sig af med, andre politikere der ikke følger »spillereglerne på Christiansborg«.
»Holde hvad de lover« siger jo sig selv. For at opfylde netop det løfte, erklærer Jørn og Steffen at hvis Stabilt Demokrati bliver populær blandt danskerne og valgt til folketinget, så vil de forblive med at være kompromisløse i deres design.
»Politikken er ved at blive udarbejdet, under det som vi kalder Plan Danmark – 13 emnegrupper, eller byggesten om man vil, som partiet har lokaliseret for at Danmark kan reddes og sikres for fremtiden,« forklarer Jørn. Det bliver partiets politiske fundament, som de ikke vil gå på kompromis med.
Det vil sige, at Stabilt Demokrati ikke vil deltage i »brede forlig« med andre partier. Den idé er ellers solgt til danskerne som en »stolt dansk demokratisk tradition«, men er i virkeligheden bare et indholdsløst eventyr. Der er grus i maskinen og vi kommer for at ændre praksis! »Det er sådan vi har det,« siger Steffen. »Vi kommer med en færdig pakke, som vi har gennemarbejdet så den tjener alle danskeres interesser, om end nogle selvfølgelig aldrig vil være helt tilfredse«.
Et lille udvandende »men« fra de udsendte repræsentanter Jørn og Steffen, hvis Stabilt Demokrati er i mindretal, og skulle der komme forslag der er i overensstemmelse med partiets politik, så vil de da gerne stemme for det.
»Men vi kommer aldrig til at stille os op på Christiansborgs gange i en forligskreds, til smilende Tv-billeder, medmindre de andre partier har taget vores politik til sig og dermed har lagt deres egne private og partipolitiske agendaer fra sig,« understreger Jørn.
Så vi må bare håbe for dem selv og deres vælgere at de aldrig kommer i mindretal. Det er en kendt glidebane der ender i netop »brede forlig«. Man kan altid argumentere for at lidt indflydelse er bedre end ingen, men så bliver man en del af problemet, ikke løsningen.
Stabilt Demokrati har en politik, der minder mest af alt om sund fornuft, med et anstrøg af nationalisme, på en »Danmark og borgerne først« måde, uden sundhedsskadelige udstødningsgasser som direkte afsky for andre mennesker der ikke nedstammer i en lige linje fra Holger Danske.
Til spørgsmålet om hvorfor Stabilt Demokrati endnu ikke har en helt færdig udlændingepolitik, hvilket ellers er grundstenen i ethvert parti der har ambitioner om at sidde på Christiansborg, svarer Jørn:
»Vi har endnu ikke formuleret en udlændingepolitik og det er der flere årsager til. For det første gider vi ikke være skingre og råbe op om noget der sælger, men aldrig får gang på jord. For det andet orkede vi ikke i opstarten, at høre mere om det alle har skændtes om de sidste 30 år eller længere. For det tredje har vi ikke villet give de statsstøttede medier lejlighed for at anbringe os i en af deres farvede bokse. For det fjerde og vigtigst af alt, så har vi jo lovet at lave politik ud fra erfaringer, viden og sund fornuft – og hvis man ikke er klar med det skal man helst holde sin kæft!« Ikke en disciplin den meget talende partiformand ellers er kendt for at mestre.
»Hovedparten af den danske befolkning vil ikke have mere indvandring, det viser partiernes tilslutning og socialdemokraternes omfavnelse af den blå politik med al tydelighed. Dem der siger andet kan jo bare bede om en folkeafstemning,« understreger Jørn.
»Hvis vi skal tilgodese såvel gammeldanskerne som nydanskerne, så handler det om landets sammenhængskraft. Den er åbenlyst truet af naivitet og fejlende integration, men også af voldsom retorik mellem fløjene som forplanter sig ud i befolkningen. Så vi siger stop for indvandring og det gælder for alle, skal vi bruge arbejdskraft skal den findes i Danmark eller i EU-regi.« konkluderer Jørn.
Med andre ord et totalt stop for indvandring i en ikke defineret periode og en skrap asylpolitik. Men samtidig en politik der behandler alle borgere i Danmark ens og ordentligt.
Jørn afslutter emnet med: »Mere konkret kan jeg ikke blive her og nu da der arbejdes på emnet, og vi som sagt ikke er klar til at melde ud.«
Hybridmotor
Man kan sige at Stabilt Demokrati har valgt en gennemprøvet hybridløsning der består af batteri og diesel.
Batteri som i grøn tilgang, og grøn som i at man ønsker rent drikkevand og sunde madvarer alle har råd til, men uden det som de kalder »Co2 forskrækkelse«.
»Vi vil have giften ud af samfundet, slut med pesticider, færre eller ingen E-numre, og vores rensningsanlæg opdateret elle udvidet,« forklarer Steffen og fortsætter »Co2 er en international skræmmekampagne der skal holde befolkningerne i frygt og sikre arbejdsro til de som gerne vil styre os alle. Vi vil løse problemerne fremfor at tilslutte os en ideologi, som ikke tjener folket.« Her bryder Jørn høfligt ind som var han til et te-selskab og tilføjer: »Vi skal have ryddet op, men det skal ske med mening. Eksempelvis mindre plastikbrug og kulkraft udskiftet med kernekraft og udvikling af bedre elbiler. Også på det punkt arbejder vi i Plan Danmark med de bedste løsninger.«
Diesel, også i den billedlige hybridmotor, er det brændstof der traditionelt har drevet både landbruget og industrien. Det skal diesel også fortsætte med i fremtiden, hvis det står til Stabilt Demokrati: Dansk landbrug skal styrkes, fiskeriet genetableres og industriproduktion skal hjemtages, så Danmark igen kan blive mere eller mindre selvforsynende.
Læs også Danmark fortsætter afvikling af landbrug frem til 2045
Det kunne være en stor mulighed for at bringe meningsfyldt arbejde tilbage til danskerne, udligne de store forskelle der er opstået mellem by- og Landdanmark. En splittelse forårsaget af en de-industrialisering gennem mange årtier, i forfølgelsen af en selvfed fantasi om at Danmark udelukkende kan leve af klogskab siddende bag en computerskærm, og resten bare kan importeres. En fantasi der kan blive ramt frontalt af virkeligheden, i en ikke så fjern fremtid.
Køreoplevelsen
Stabilt Demokrati er intet mindre end en revolution på markedet, på samme måde som Fremskridtspartiet var da det blev grundlagt af Mogens Glistrup i begyndelsen af 70'erne. Fremskridtspartiet kom ind i Folketinget ved det såkaldte Jordskredsvalg på en politik om mindre skatter og bureaukrati, men Glistrup blev dog brutalt stoppet i forsøget af Staten.
Generelt ser Stabilt Demokratis politik ud til at være inspireret af klassisk overlevelsesstrategi, og overlevelse er en positiv ting. Start med at finde vand, derefter byg ly, tænd bål (energi), skaf mad (mere energi). Det er jo sådan man starter og vedligeholder enhver civilisation.
Stabilt Demokrati lider dog af en smule ratslør, de slingrer lidt over hele vognbanen når det kommer til spørgsmål om EU. Skal Danmark forblive med at være en EU-delstat styret fra toppen med dekreter, eller skal Danmark atter være en selvstændig og suveræn nation?
Og så er der lidt generende vindstøj i »holde hvad de lover« løftet. De lover faktisk at holde det de lover? Politik er jo et tillidshverv, og tillid er godt - men kontrol er bedre. Stabilt Demokrati burde tilbyde en anordning, eventuelt som ekstraudstyr, der giver mulighed for øjeblikkelig afstraffelse af løftebrud, vi har jo teknologien til det i dag.
Men bevares, Stabilt Demokrati er stadig på prototypestadiet, som mon ikke de får styr på det hele til sidst.