Anti-turist graffiti i Spanien »Alle Turister Er Svin«
Så undergår du at blive udsat for turisthad under den voksende turistfobi på populære turistdestinationer i sydeuropa. Spaniens største avis giver nogle gode råd til kommende »guiris«, et mildt fornærmende spansk ord for nordeuropæiske turister.
I 2017 advarede den spanske avis El País om, hvad de kaldte for en voksende »turistfobi«. Beboere i Barcelona, Palma og Madrid gjorde oprør mod overfyldte turistområder på grund af problemer med sameksistens og stigende huslejer.
I Barcelona begyndte der at dukke stadig mere aggressiv graffiti op i Gràcia-kvarteret og i nærheden af Park Güell. »Alle Turister Er Svin« stod der på engelsk »All Tourists Are Bastards«. Eller bare forkortet ATAB.
Graffitien er inspireret af det over hundrede år gamle politiske slagord ACAB »All Cops Are Bastards«, på dansk: Alle Strisser Er Svin. Slagordet bliver ofte benyttet af demonstranter, som har været udsat for politivold.
Protesterne vokser også på Mallorca. Der har de organiseret sig i grupper som La ciutat per a qui l'habita eller Palma21.
Læs også Massiv anti-turist protest på Mallorca
År efter år slår Spanien rekorder med mere end 75 millioner besøgende om året. På fem år er den internationale turisme vokset med mere end 30 %. Samtidig er der opstået og udbredt turistfobi.
Men spanske arbejdsgiverne er især bekymrede for Barcelona og De Baleariske Øer, hvor turismen udgør en stor del af økonomien. Og især når den internationale presse allerede har opdaget turistfobi-fænomenet.
Den britiske avis The Independent havde Barcelona som en af de otte destinationer, som turisterne hader mest.
Adspurgte eksperter, herunder nogle forretningsfolk, er enige om, at masseturismens indtrængen i borgernes hverdag skaber problemer. Enten fordi de bogstaveligt talt næsten ikke kan gå ned ad gaden, som omkring Sagrada Família i Barcelona, eller på grund af problemer med sameksistens - turister er endda blevet rapporteret for at spille fodbold i lejligheder - eller fordi stigningen i antallet af turistboliger har været til skade for udlejningen til beboerne, et fænomen, der har fået priserne til at skyde i vejret.
Barcelona er en af de byer, hvor turistfobien er mest udbredt. Ifølge en undersøgelse foretaget af byrådet mener næsten halvdelen af borgerne, at turismen er ved at nå sine grænser, selv om et overvældende flertal (86,7 %) anser den for at være gavnlig.
Hvorfor er der ikke uro i Benidorm?
Professor i byturisme Paolo Russo mener, at dråben, der får bægeret til at flyde over for turisturoen, er »den daglige sameksistens mellem turist og de lokale: uroen forværres, og der opstår en forståelig vrede, men den leder efter den forkerte synder«. Et ubehag, der ikke eksisterer i samme grad, når turister kun bor på hoteller, selv om der er mange af dem.
Disse grunde forklarer, hvorfor der ikke er nogen turistfobi på store og modne destinationer som Benidorm (Alicante), Lloret de Mar (Girona) eller De Kanariske Øer. »De er blevet bygget i løbet af det 20. århundrede, de er monokulturer dedikeret til turisme, og de lokale borgere er knyttet til den, men turismen er ikke kommet ind i deres kvarterer«. Barcelona er på den anden side ikke blevet bygget med turisme i tankerne, siger han til El País.
Jo flere besøg, jo mere fjendskab
Professor Russo, har selv oplevet denne situation på første hånd. Han er venetianer. »Der har indbyggerne mistet byen, det er uigenkaldeligt«. Han er bekendt med afvisningen og protesterne, men han mener, at borgerne tager fejl, når de retter deres vrede mod turisterne. »Det er bare turistindustriens ansigt udadtil. Den irriterede borger finder det lettere at give turisten skylden, når det ikke er det: Det er industrien, havnen, der bringer krydstogtpassagerer, politikerne, byplanlægningen.... Enhver by, der har været imødekommende over for turister, bliver fjendtlig over for dem, når presset øges«.
De gode råd til »guiris«
Man kan forstå på El País' artikel at i Spanien er det er Catalanere der lider mest af turistfobi dvs. det findes mest i Barcelona og de Baleariske øer, Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza. Men samtidigt er turistfobi-fænomenet også udbredt i andre sydeuropæiske lande f.eks. Portugal, Italien, Grækenland og Kroatien.
Læs også Anti-turistprotester fortsætter på Mallorca
Det første råd: Hold dig til »monokulturer dedikeret til turisme« dvs. bevæg dig ikke udenfor de dertil byggede turistkoncentrationslejre.
Det andet råd: Lad være med at forsøge at blande dig med lokalbefolkningen, undgå ubehaget ved »sameksistens mellem turist og de lokale«, så ikke noget med at bestille bajere på spansk »Dos servezas, por favor!«.