»føtex GO« betjeningsløs butik eller indiske butiksassistenter i Indien?
Føtex åbner sin første betjeningsløse butik »føtex GO« med »ny teknologi«. Hvor har vi set det før? - Nårh jo, hos »Amazon GO« hvor »teknologien« viste sig at være 1.000 indere i Indien der manuelt noterer alt hvad kunderne putter deres kurv
Salling Group, som ejer Føtex og Netto, har besluttet sig for at kaste millioner efter en bevist ubrugelig »teknologi«. Eller er »teknologi« bare en sproglig omskrivning af »outsourcing af kassemedarbejdere til Indien«?
»Vi tror på, at teknologien og den udvidede åbningstid vil appellere til rigtig mange kunder« siger direktør i føtex, Morten Møberg
Ikke nok med at navnet »føtex GO« er identisk med Amazons »Amazon GO« butikker, så er Sallig Goups beskrivelse af teknologien også identisk med Amazons »Just Walk Out« bare-gå-ud-teknologi.
»Når man er færdig med at vælge sine varer, kan man blot forlade butikken« siger Salling Group.
Amazon er en af verdens største handels- og teknologigiganter, selv de kunne ikke løse problemet med teknologien, de måtte i år, efter syv års forsøg, opgive deres betjeningsløse butikker kaldet »Amazon GO«.
Amazons »Just Walk Out«-teknologien blev præsenteret som en slags magisk AI-teknologi sovs, der brugte kamerateknologi med computer-vison, deep learning-algoritmer og sensorer som i selvkørende biler.
Det så ud til at fungere helt utrolig godt, men der opstod hurtig nogle problemer. Det tog ofte timer, før kunderne modtog kvitteringer, efter at de havde forladt butikken.
Betjeningsløse butikker, eller outsourcing af butiksassistenter til Indien
Det viste sig, at det i virkeligheden var 1.000 mennesker i Indien, der holdt øje med kunderne mens de handlede, og noterede alle deres indkøb manuelt. Den faktiske teknologi, computere, kameraer, AI og den slags - fejlede 70% af tiden.
Amazon er nu ved at udskifte »Just Walk Out«-teknologien i deres »Amazon fresh« butikker med indkøbsvogne med påmonterede scannere, så kunderne kan få en kvittering med det samme når de forlader butikken. »Amazon GO« butikkerne vil fortsætte med indiske butiksassistenter i Indien assisteret af Amazons »Just Walk Out«-teknologi.
Hvorfor tror Salling Group så alligevel de kan lykkes hvor Amazon fejlede?
Salling Group taler om en »helt unik indkøbsoplevelse«, hvis formålet med »føtex GO« er at bekræfte intetanende byboere i deres vådeste techfantasier, så er Salling Group måske på vej ind i underholdningsbrancen.
Eller måske har smarte salgsfolk bare besnakket stakkels diretør Morten Møberg med deres smiger og teknovrøvl, så han helt har tilsidesat rettidig omhu.
Eller også er Morten Møberg bare smart og det er godt købmandskab at spare på danske lønninger.
Hvem er den unavngivende »udenlandske techvirksomhed« som har solgt »teknologien« til Salling Group?
Det samme spørgsmål kunne man stille direktør for Dagrofas Let-Køb kæde, Esben Keller? Og direktør for Butikskæden Nærkøb A/S »near« butikker, Jens Ove Bylling Jensen?
Hvem har solgt dem »teknologien« til deres betjeningsløse butikker? Hvordan virker »teknologien« egentlig?
Lad os i mens bruge et øjeblik på at genbesøge den glansfulde marketingkampagne, som Amazon rullede ud for deres såkaldte AI-teknologi, eller måske står A.I. for Anonyme Indere.