Har du frit valg ved frie valg?
For femtende år i træk ligger politikere, journalister og bilforhandlere i top som de mest utroværdige faggrupper i Radius' troværdighedsanalyse. Hvorfor bliver vi så ved med at stemme på dem? Vi prøver at finde svaret på dette mysterium
Hvert år siden 2008 har kommunikationsfirmaet Radius bedt et repræsentativt udsnit af danskere vurdere, hvor høj troværdighed en række forskellige faggrupper har.
Femten år i træk ligger politikere, journalister og bilforhandlere i top som de mest utroværdige faggrupper.
Dette bakkes også op af en meningsundersøgelse blandt 1.029 danskere, som Epinion har lavet sidste år. Undersøgelsen viser kun én ud af fire danskere har tillid til at Folketinget og regeringen kan løse samfundets store problemer.
Danskere er jo ikke dummere end andre folkeslag her på jordkloden, så man kan jo spørge sig selv, hvorfor bliver danskerne ved med at stemme på utroværdige politikere de ikke har tillid til? Hvorfor stemmer de ikke bare på nogen som holder hvad de lover og handler i vælgernes bedste interesse?
Sådan fungerer det danske demokrati ikke.
Læs også Vil du ha' demokrati eller demokrati
Danskerne har ikke frit valg.
Ja, vi har frie valg, men ikke frit valg. Vi bestemmer ikke hvem vi må stemme på, det bestemmer de selv samme utroværdige politikere.
Nogen byder dig fra en åben pose Haribo Matador Mix, men den indeholder kun røde og blå vingummier, alt andet er sorteret fra.
Du vil jo gerne ha’ noget slik så du vælger en af de røde, altså - du fik frit valg, du valgte de røde.
Hvis du egentlig hellere ville ha’ en lakrids, så er det er bare ærgerligt for dig, for du har en forkert smag.
Hvordan fungerer frasorteringen?
Der er klare grænser for hvilken politik du må ytre offentligt. De etablerede politikere kriminaliserer kritikere, ved at bruge brede definitioner der omfatter al anden politik end deres egen. Al anden dissens undertrykkes ved hjælp af stats- finansierede eller venlige, medier, virksomheder og organisationer.
Læs også Dansk EU embedsmand AFSLØRER ALT
Derfor er du som politiker begrænset til at stå for en politik der vil det samme som de andre, men på en anden måde - eller en politik der vil noget andet end de andre, men på samme måde.
Det vil derfor ofte være spild af tid, anstrengelser og penge at stifte sit eget parti, opbygge en betydelig organisation for at indsamle de mere end 20.000 vælgererklæringer der kræves for at blive opstillingsberettiget. Det er et nærmest umuligt krav, medmindre man er et etableret parti der allerede får statsstøtte.
Din bedste mulighed er at blive karrierepolitiker i et af de etablerede, men utroværdige partier.
Du skal bare have den rigtige baggrund, og have demonstreret din lydighed og troskab gennem en ofte livslang skoling. Samt en jovial personlighed, behagende fremtoning, og en overdreven portion selvfedhed.
Først da har du mulighed for at optræde i medierne, eller blive set eller hørt af potentielle vælgere på de sociale medier.
Derfor bliver danskerne ved med at stemme på de samme utroværdige politikere.
Mysteriet er nu løst.