10.000 kr i bøde for sand i skoene
Bøder til turister for at tage småsten, sand og strandskaller som souvenirs fra badestrande, trender op til årets sommerferie. Nu vil selv det nordlige engelske amt Cumberland udstede bøder og opfordrer borgerne til at »tjekke lommerne« før de forlader standen.
Chikanen af almindelige mennesker der bare ønsker at leve deres liv, under påskud af at frelse naturen, vil ingen ende tage. Nu risikerer man også at blive udsat for en analundersøgelse for strandsouvenirs i lufthavnen.
Her er måske en oplagt forretningsmulighed for økonomisk trængte kommuner på den jyske vestkyst - gi' standgæster en bøde på 10.000 kr. for at have sand i skoene.
Man kan forstå nødvendigheden af en bødestraf for særligt beskyttede områder som popkornstanden på den kanariske ø Fuerteventura, som ikke dog ikke er sand men afrundede koraller. Turister forsøger at tage omkring 1 ton om måneden af det berømte sand med hjem som souvenir, hvilket forårsager uoprettelig skade på økosystemet på trods af store skilte, der fortæller folk, at det er forbudt.
Eller hvis det drejer sig om en lille overbesøgt ti meter bred strand på Sardinien, som er kendt for sine uberørte hvide sandstrande - så eftertragtede, at de regionale myndigheder i 2017 vedtog en lov for at forhindre turister i at tage strandsouvenirs med hjem.
Som italienske medier rapporterer, får folk, der bryder disse regler, bøder på mellem 500 og 3.000 euro - og alle, der bliver taget i at forsøge at få fat i større mængder, risikerer en fængselsstraf, især hvis de bliver dømt for groft tyveri af offentlig ejendom.
Men derudover er det bare chikane af almindelige borgere som prøver at få det bedste ud af det liv de nu engang har. En statslig tommelfingerregel: Hvis borgerne har fornøjelse af det, eller kan tjene penge på det, så skal det være forbudt eller beskattet, men helst begge dele.
Det engelske medie Brimingham mail rapporterer:
Folk, der besøger britiske strande denne sommer, er blevet advaret om at »tjekke deres lommer«. Folk, der besøger britiske strande, risikerer en bøde på 1.000 pund ca. 9.000 kr. for at tage en sten eller en muslingeskal med sig - hvis de beslutter sig for at beholde en souvenir fra deres tur - er der blevet advaret om.
Cumberland Council har mindet britiske strandgæster om kystbeskyttelsesloven. Byrådsmedlem Bob Kelly fra Cumberland sagde: »Jeg forstår godt folks modvilje mod at følge denne vejledning, da jeg selv har været samler af skaller. Men at tage en sten eller en skal fra en strand kan faktisk skade miljøet.«
Han fortsatte med at sige: »Småsten og andre naturlige materialer fungerer som et naturligt havforsvar mod kysterosion, naturlige oversvømmelsesværn og levesteder for dyrelivet, som mange eksperter advarer om, er blevet et endnu større problem på grund af klimaforandringerne.«
Kystbeskyttelsesloven fra 1949 siger, at det i Storbritannien er ulovligt at tage naturlige materialer som sand, skaller og småsten fra stranden, uanset mængden. Denne lov var indført for at beskytte det naturlige miljø og nu bruger Cumberland Council den som påskud til at udskrive bøder på 1.000 pund.