Mythbusters: Danmark er et landbrugsland

Mythbusters undersøger i denne artikel myten om Danmark som et landbrugsland. En velkendt myte, især for dem der er vokset op med fortællinger om frodige marker med glade muh-køer, landmænd med kornstrå i mundvigen, og eksportsuccesser som smørkager og bacon

Af : Mythbusters Brødrene  fredag den 17. maj 2024

Mythbusters brødrene Jan og Soren i deres værksted med noget de har bygget (Illustration stjernen.news)

Mythbusters brødrene Jan og Soren i deres værksted med noget de har bygget (Illustration stjernen.news)

Mythbusters har besluttet sig for at, den bedste måde at undersøge denne myte er, ved at kigge på tal fra Danmarks Statistik, som er velkendt for at være en troværdig kilde, og alle ved jo at statistik ikke lyver.

Vi er nød til at have noget at sammenligne med, vi kunne vælge bruttonationalproduktet (BNP) det kender alle jo. Det viser værdien af de varer og tjenester som et land producerer, fratrukket de materialer og råvarer, som er brugt til at producere dem.

Danmarks BNP i 2023 var 2.785 milliarder kroner.

Problemet er bare at det tal indeholder moms og andre skatter, det er lidt uretfærdigt hvis vi skal sammenligne brancher, nogen brancher betaler mere end andre.

Men heldigvis findes der statistik for bruttoværditilvækst (BVT) det er det samme som BNP bare fratrukket moms og andre skatter.

Danmarks BVT i 2023 var 2.467 milliarder kroner.

Her er de 2.467 milliarder kroner fordelt på alle brancher i procent.

Brancheandel af BVT i procent 2023
Brancheandel af BVT i procent 2023

Som det fremgår af tallene så vinder handel og transport med 22,1%, på en andenplads det offentlige 19,4%, og slutteligt en flot tredjeplads med 15,7% til industrien.

Dansk landbrugs ender nummer sjok med 1,2% af BVT.

Det vil sige dansk landbrug bidrog med kun 28 milliarder ud af samlet 2.467 milliarder kroner. Det er ganske flot, det er en stigning på 0,3% i forhold til bundrekorden sidste år på 0,9%.

Her ses dansk landbrugs andel af BVT fra 1966 frem til 2023.

landbrugets brancheandel af BVT i procent 1966-2023
landbrugets brancheandel af BVT i procent 1966-2023

Man kan set at i 1966, det er så langt at statistikken går tilbage, bidrog landbruget (sammen med skovbrug og fiskeri) med hele 7,5% og det gik ned af bakke hele vejen til 2004 hvor det stabiliserede sig og svingede mellem 1% og 2% lige siden.

Tal er hentet fra Statistikbankens tabel NABP10

Det er også værd at bemærke at Danmark blev medlem af EF, det som nu hedder EU, i 1973, efter en folkeafstemning året før. Argumentet for medlemsskab var at det ville gavne landbrugseksporten.

Landbrugseksport

Der findes ikke nogen samlet statistik for landbrugseksport, dvs. hvor meget korn, frø, kartofler, jordbær, mælk og grise der bliver eksporteret. Landbruget producerer for det meste råvarer til forarbejdningsindustrien, samlet kaldet for fødevareklyngen.

Den samlede eksport var 1.906 milliarder kroner i 2023.

Fødevareklyngen eksporterede, spiselige og ikke spiselige animalske og vegetabilske produkter, for 180 milliarder kroner - altså 9,4% af den samlede eksport.

Det ville være en rimelig antagelse at landbrugets andel ville ende et godt stykke under 1%.

Men Danmark importerede også, spiselige og ikke spiselige animalske og vegetabilske produkter, for 137 milliarder kroner. Så eksporten var kun 43 milliarder kroner netto.

Tal er hentet fra Statistikbankens tabel UHM

Derfor konkluderer Mythbusters

Myten er BUSTED

Men hvis Danmark ikke er et landbrugsland, hvad er vi så? Det var jo handel og transport branchen der vandt suverænt, så må vi nødvendigvis være en nation af hovedsageligt kræmmere og vognmænd.

Man mere nuanceret kan også sige Danmark er en handels- og servicenation, fordi omkring to trediedele af værdien bliver skabt i serviceerhverv, brancher hvor arbejdet hovedsageligt foregår foran en computerskærm og der ikke direkte bliver produceret et fysisk produkt.

▲ Nyere
▼ Ældre