SLAGTILBUD: Køb et F-35 kampfly - Betal kun for to

En nylig rapport viser at et F-35 kampfly kun er er operationsklar halvdelen af tiden. Det kræver mindst to F-35’ere for at opnå en operationsklarhed døgnet rundt, samt at begge F-35’ere ikke på værkstedet samtidigt. Danmark har indkøbt 27 nye F-35 kampfly i danmarkshistoriens største våbenindkøb, der skal udskifte alle ældre F-16 kampfly.

Af : Kai Hermansen  fredag den 19. april 2024

Det første danske F-35-kampfly med halenummeret L-001 rullede ud af fabrikken i Fort Worth i USA i 2021(Foto [Forsvaret](https://www.forsvaret.dk/))

Det første danske F-35-kampfly med halenummeret L-001 rullede ud af fabrikken i Fort Worth i USA i 2021(Foto Forsvaret)

Der er ingen tvivl om at F-35, som går under tilnavnet ”den flyvende computer”, er verdens mest avancerede kampfly, det kan det amerikanske forsvar tale med om. Det er så avanceret, at det er svært at holde det i operationsklar tilstand, ifølge en rapport fra den amerikanske rigsrevision GAO, som blev offentliggjort for nyligt.

Rapporten siger, at for de ca. 630 F-35’ere som det amerikanske forsvarsministerium opererer for nuværende, så stiger omkostningerne mens den planlagte brug og tilgængelighed falder.

GAO bruger et nøgletal for operationsklarhed der hedder ”mission capable rate” – hvor stor en procentdel af tiden, et kampfly er i stand til at udføre en enkelt opgave det er beregnet til. Vi kan kalde det for operationsklarhedsrate eller OKR på dansk.

En F-35 kan objektivt nå en OKR på 90%, men den faktiske var kun 51,9%.

GAO siger at ”full mission capable rate”, vi kan kalde det FOKR på dansk, giver et klarere billede af flyets kapacitet og investeringsafkast. Fordi det afspejler et flys evne til at udføre alle opgaver det er beregnet til.

En F-35 kan objektivt nå en FOKR på 72%, men den faktiske var kun 36,4%.

Hvis du, kære læser, arbejder for den danske rigsrevision, kan du ikke lige komme et foreslag i jeres foreslagskasse om at offentliggøre jeres OKR/FOKR, bare så vi ved hvordan det står til herhjemme, på forhånd tak.

GAO peger på følgende udfordringer som årsager til den lave FOKR/OKR

  • Stærk afhængighed af underleverandører
  • Utilstrækkelig træning af teknisk personale
  • Mangel på teknisk data (fx. datablade, manualer, kildekode)
  • Mangel på reservedele

Især adgang til mere end 8 millioner linjer kildekode, det som software er lavet af, er udpeget som en stor risikokilde og giver store omkostninger og forsinkelser i vedligeholdelsen. Forsvarsministeriet ejer nemlig ikke rettighederne til computerens software, det som styrer alt i et F-35 kampfly. Uden software er en F-35 bare en dyr bunke jern og andet isenkram.

Det er ligesom din egen computer, bortset fra at den ikke kan flyve, du ejer selve kassen, men ikke Windows. Du har kun retten til at bruge det, du må ikke få kildekoden, derfor kan og må du ikke vedligeholde det selv, selvom du har alt værktøjet og den tekniske viden. Det er den situation som Forsvarsministeriet står i, selvom de i mere end fem år har ønsket at overtage vedligehold af softwaren.

Et F-35 kampfly indeholder alle ingredienser i et dyrt og uhensigtsmæssigt bekendtskab, men måske kan det danske forsvarsministerium gøre det bedre end sin amerikanske storebror, så det ikke udvikler sig til en skandale.

▲ Nyere
▼ Ældre