Sådan slipper du af med sølvfisk, ama’r halshug
Du kender det måske, dit hjem er befængt med uindbudte gæster, sølvfisk. Ja, de er harmløse og spreder ingen sygdomme, men pointen er at de er grimme, klamme og uønskede, du vil bare gerne af med dem.
Baseret på virkelige hændelser
Som det ordentlige menneske du er, ønsker du sølvfiskene intet ondt, bare de skrider. Så du googler efter hvordan man slipper af med dem. Du finder selvfølgeligt nogen gode husråd, dem er der masser af.
Det første du gør er at henstille, pænt og ordentligt, om at sølvfiskene venligst forlader dit hjem. Men desværre bliver din pænhed forvekslet med svaghed og du bliver totalt ignoreret, de tager dig slet ikke alvorligt.
Ok, tænker du, du vil da ikke være til grin og tager fløjlshandskerne af. Du råber vredt af sølvfiskene, bruger slemme bandeord som du slet ikke vidste du havde i dit ordforråd, sådan så de virkelig kan forstå hvor uønskede de er.
Men, de ænser dig knapt, trækker sig lidt tilbage i deres små revner og venter på at du giver op. Hvorefter de ufortrødent forsætter med det som sølvfisk nu gør, guffer løs på dine tabte døde hudceller, svampesporer, lidt bøger og andre papirer du har liggende.
Så er det slut med at være tolerant, du ringer til myndighederne, måske politiet, som henviser dig til naturstyrelsen, som med et overbærende suk henviser dig til en professionel skadedyrbekæmper. Problemet er bare at du ikke har flere tusinde kroner som du kan bruge på den slags luksus.
Men du har hænderne rigtigt skruet på, du har jo selv en gang samlet en boghylde fra IKEA. Du går i Matas eller Bauhaus og køber nogle insektfælder, du skal bruge en del, så det bliver lidt dyrt, men det er stadig meget billigere end en professionel.
Du lader fælderne gøre deres arbejde, der går dage, en uge, flere uger. Du indser at insektfælderne ikke rigtig virker, de sølvfisk er åbenbart smartere, eller mere kræsne, end du troede og lader sig ikke sådan lokke ind i dem.
Der er ikke længere anden udvej, du må ty til den endelige ubehagelige løsning. Det kommer til at gøre lige så ondt på dig som på sølvfiskene. Du går igen i Matas eller Bauhaus, denne gang køber du insektmiddel enten som spray eller pulver. Det bliver lidt dyrt, men stadig en del billigere end en professionel.
Du lader nu insektmidlet gøre sit, der går dage, en uge, flere uger. Du kan ikke rigtig afgøre om det har virket, er der virkelig færre sølvfisk, eller ser du syner?
Faktum er, de stadig render rundt i dit hjem, på trods af dine forsøg på at udvise dem. Du er nød til at resignere, sølvfiskene har vundet.
Efter et meget langt stykke tid opdager du, fordi du bor i en storby, at du lever du i en beskyttet boble designet af, og for storbyboere. Men ude i Landdanmark finder man sig ikke bare sådan i kravlende kryb, de bruger insekticider, og de skammer sig ikke engang over det.
I de fleste landbobutikker sælges der effektive insekticider, det du virkelig gerne vil ha’er noget der indeholder pyrethroider, en gruppe af syntetiske insekticider, der virker som nervegift. Det er det samme som de professionelle bruger.
Pyrethroider er mere effektive end de naturligt forekommende pyrethriner i Krysantemum blomsten, samtidigt med at de også er mindre skadelige for mennesker og husdyr.
Af produkter på det danske marked er der CHOCK myrespray eller Kvitt insektspray.
Eller hvis du vil gå all-in, så kan du bestille en dåse kakerlakspray på fx. Amazon de har en anden og mere effektiv sammensætning af virkemidler.
Følg altid anvisningerne når du sprayer. Spray kun i ventilerede rum med gennemtræk. Spray kun direkte ind i revner, bag skabe, skuffer og panel-mellemrum, der hvor de holder til. Så kommer børn eller husdyr heller ikke i kontakt med det.
Hvis dit hjem er befængt udover det sædvanlige, så kunne du overveje at lukke nogle revner og panel-mellemrum med vandbaseret akryl-fugemasse. På den måde begrænser du steder hvor sølvfiskene kan kigge frem, og du bruger mindre insekticid.
Problem løst.